Äidin Unelma spelt-hiutalepuuro

l vettä, maitoa, vesimaitoa

1,8-2,4 dl Äidin Unelma spelthiutaleita

n. 1 tl suolaa

Lämmitä neste kiehumispisteeseen (neste alkaa pulpahdella). Sammuta liesi. Lisää hiutaleet vispilällä sekoittaen nesteeseen. Laita kansi päälle. Anna puuron hautua n. 20 min. lieden jälkilämmöllä. Huom! Induktioliedellä jätä haudutusasentoon (ykkösasento). Mausta suolalla vispilällä sekoittaen.

Hiutaleita laitetaan maitopuuroon vähemmän, esim. 2 dl, veteen enemmän, esim. 2,3 dl.

 

Teeleivät

4 dl Äidin unelma spelthiutaleita

4 dl  Äidin Unelma vehnäjauhoja tai lettu-ja vohvelijauhoja

4 tl leivinjauhetta

4 tl sokeria

n. 2 tl suolaa

4,5-5,5 dl maitoa

1 dl öljyä

Sekoita kuivat aineet ja lisää neste ja öljy. Levitä taikina tasaiseksi pellille leivinpaperin päälle, taputa jauhotetuin käsin (uunipellillinen tai kaksi teeleipää). Paista pohja 225 asteessa 15 min. teeleiväksi.

Makea tai suolainen paistos:

Paista teeleipä puolikypsäksi (5-8 min), lisää täytteeksi makeita tai suolaisia täytteitä ja paista kypsäksi.

 

Omenapiirakka

Pohja:

1 dl sokeria

2 dl Äidin Unelma vehnäjauhoja

0,5 tl soodaa

1 dl piimää

100 g sulatettua voita

Päälle: 2-3 omenaa

Muruseos:

50 g sulatettua voita

1 dl fariinisokeria

0,5 dl Riihipuodin ruisleseitä

1 dl Äidin Unelma spelthiutaleita

1 tl kanelia

1 tl vaniliinisokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon piimä ja voisula. Sekoita mahdollisimman vähän. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan. Viippaloi omenat ja levitä ne taikinan pinnalle. Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja ripottele omenien päälle. Paista piirasta 200 asteessa noin 30 min.

 

 Luomuspelttipuuro omenalla höystettynä

1 litra vettä
2 dl puolukoita
3 dl Äidin Unelma luomuspelttihiutaleita
0,5 dl speltti- tai ruislesettä
2-3 omenaa raastettuna
0,5-0,75 dl täysruokosokeria tai hunajaa
0,5 tl suolaa (ruususuolaa)

Vispilöi kylmään veteen puolukat sekä spelttihiutaleet ja leseet. Anna puuron hautua hiljalleen kannen alla kypsäksi, välillä sekoittaen, eli noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi omenaraaste. Mausta sokerilla tai hunajalla, vaniljasokerilla sekä suolalla.

 

Puurosämpylät

n. 3 dl speltpuuroa
1 dl vettä
25 g hiivaa tai kuivahiivaa ohjeen mukaan
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Liota hiiva puuro-vesiseokseen, lisää jauhot, öljy, siirappi ja suola. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse alustaa. Kaada taikina heti voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (20 x 30 cm) tai leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taputa kädellä taikina tasaiseksi. Painele taikina taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota ja paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.