Kaurahöttöset
250 g voita
3,5 dl sokeria
3 dl Isän Unelma kaurahiutaleita
4,5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1,5 dl rusinoita
1 muna
Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja taikinasta pyöritetään palloja jotka painellaan haarukalla litteiksi uunipellin päälle. Paistetaan 200 asteessa kunnes pinta ruskistuu.
Sipulipiirakka
Pohja:
150 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl graham-täysjyväjauhoja
1 dl Isän Unelma kaurahiutaleita
(smetanaa)
Täyte:
3 suurta sipulia
2 rkl voita
noin 200gr juustoraastetta
3 kananmunaa
timjamia
Nypi rasva ja jauhot keskenään. Lisää hiukan hapankermaa. Levitä taikina piirakkavuokaan ja sen reunoille. Silppua sipulit ja hauduta ne kullankeltaisiksi voissa. Jäähdytä seos. Sekoita jäähtyneeseen sipuliseokseen juustoraaste, kananmunat ja timjamia. Levitä täyte piirakkapohjalle. Paista 175 asteessa, kunnes pinta on kullankeltainen ja reunat kypsät. Tarjoa lämpöisenä.
Neljänviljanleipä
4 dl 4-viljan hiutaleita
7,5 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
12-15 dl vehnäjauhoja
Sekoitetaan 4-viljan hiutaleet ja lämmin vesi ja annetaan niiden seistä hetken. Lisätään hiiva, suola ja vehnäjauhot. Annetaan nousta n. 30 min. Leivotaan 2 leipää, annetaan nousta peitettynä n. 30 min. Paistetaan 250 asteessa n. 25-30 min.
Pannukakkuresepti
Noin puoli litraa tähteeksi jäänyttä ohrapuuroa
2-3 munaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
Aineet sekoitetaan keskenään ja paistetaan noin puoli tuntia 200 asteessa. Tarjoillaan sokerin, hillon tai kermavaahdon kera. Suolaisen vaihtoehdon saat, jos tarjoat pannukakkua esim. munavoin kera.
Spelthiutale sämpylät
2,5 dl maitoa tai vettä
15 g hiiva tai kuivahiivaa ohjeen mukaan
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 dl spelthiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
Liota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, sekoita joukkoon suola, hunaja, spelthiutaleet ja vehnäjauhot. Alusta taikina ja lisää loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota ja leivo sämpylöitä. Kastele sämpylän pinta ensin vedessä ja sitten spelthiutaleissa. Kohota sämpylät uunipellillä ja paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.
Puurosämpylät
n. 3 dl speltpuuroa
1 dl vettä
25 g hiivaa tai kuivahiivaa ohjeen mukaan
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Liota hiiva puuro-vesiseokseen, lisää jauhot, öljy, siirappi ja suola. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi, taikinaa ei tarvitse alustaa. Kaada taikina heti voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (20 x 30 cm) tai leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taputa kädellä taikina tasaiseksi. Painele taikina taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota ja paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.
Lihapiirakka
Taikina:
3 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
1 tl suolaa
2 dl ruisleseitä
6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl öljyä
Täyte:
3rkl öljyä
400 g jauhelihaa
2 sipulia
200 g kaalia
2 dl keitettyjä, rikottuja ohrasuurimoita
valkosipulia, timjamia ja mausteita maun mukaan
Pinnalle: ruisleseitä
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon suola, ruisleseet ja osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Alusta joukkoon loput jauhot ja rasva. Anna taikinan kohota puoli tuntia. Ruskista hienonnettu sipuli ja jauheliha. Leikkaa kaali suikaleiksi ja hauduta se. Sekoita täyteaineet keskenään ja mausta seos. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli pohjalevy leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Levitä täyte pohjalevyn päälle. Ripottele leivinpöydälle ruisleseitä ja kauli loppuosa taikinasta levyksi leseiden päälle ja käännä levy kanneksi täytteen päälle. Sulje piirakka kääntämällä kannen reunat pohjalevyn alle, kohta ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Omenapiirakka
Pohja:
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1 dl piimää
100 g sulatettua voita
Päälle: 2-3 omenaa
Muruseos:
50 g sulatettua voita
1 dl fariinisokeria
½ dl ruisleseitä
1 dl spelthiutaleita
1 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon piimä ja voisula. Sekoita mahdollisimman vähän. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan. Viipaloi omenat ja levitä ne taikinan pinnalle. Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja ripottele omenien päälle. Paista piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Mustikkatorttu
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 dl Isän Unelma kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
4-5 dl mustikoita
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten taikinaan. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 25cm). Ripottele pinnalle mustikat. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat. Ripottele kuuman piirakan päälle sokeria.
Pannukakku
80 g voita tai margariinia
8 dl kevytmaitoa
2 munaa
1 dl ruokosokeria
½ dl sokeria
0,5 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3,75 dl Riihipuodin vehnäjauhoja
Sulata voi. Mittaa kulhoon maito ja vatkaa joukkoon munat. Lisää loput aineet ja voisula.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia jos kyseessä kiertoilmauuni. Tavallisessa uunissa voi paistaa noin 35 minuuttia.
Sämpylätaikina
Ohjeella tulee noin 8 sämpylää.
3 dl vettä
7 dl Riihipuodin sämpyläjauhoja
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Mittaa kulhoon noin 4 dl jauhoja, suola ja sokeri. Murenna joukkoon hiiva. Lisää loput jauhot. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa ainekset voimakkaasti joustavaksi taikinaksi käsin tai koneella. Pyöritä taikina heti sen jälkeen tangoksi jauhotetulla päydällä. Jaa tanko paloihin ja pyörittele palat sileiksi pulliksi.
Nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla 20-30 minuuttia ja kypsennä uunin keskiosassa 8-10 minuuttia. Tarjoa sämpylät vastapaistettuina. Sämpylät sopivat erinomaisesti myös hampurilaissämpylöiksi.
Äidin Unelma 4-viljan sämpylät
1 l puuroa (katso puuro-ohje)
n. 2 l lisäaineetonta vehnäjauhoa
1,5 dl öljyä
1 dl siirappia
50 g hiivaa
2 tl suolaa
Paista uunissa 200-250 asteessa n. 20 minuuttia.